Működhet-e valaha a fideszes állam? Nem. Röviden azért nem, mert pocsékol.

Rudolf János küldte be 2022. 10. 20., cs – 08:00 időpontban

Feleslegesen szorítják le napjainkban a béreket, teszik az embereket rabszolgákká, mert azt az értéket amit mi így készítünk, azt a vezetőink elfecsérelik. Mindegy tehát mekkora is lesz a termelékenység, mert azt a fideszes állam ma nem tudja hasznosítani. (egy lyukas vödörbe merünk vizet)

Ahhoz, hogy értsük: Orbán Viktor diplomamunkájával érdemes kezdeni. Orbán diplomája címe szerint a lengyel szolidaritás mozgalommal foglalkozik, ám ha veszi valaki a fáradtságot és el is olvassa, akkor rájön, hogy az egész nem más, mint Gramscinak a plagizálása. Orbán diplomájában egy betű új gondolat sincsen, pusztán újrahasznosítja – szebben mondva: a lengyel helyzetre adoptálja – az ősöreg olasz kommunistát. (az egész fideszben tényleg csak egy ész volt, az a Simicska Lajos - a többi mind kaskula, Orbán is. Olvassátok is el diplomáját.)
Antonio Gramsci (1891-1937) volt az olasz kommunistapárt vezetője, akit még Moussolini börtönzött be. Gondolatainak java pedig papírfecniken kicsempészett töredék. Érdekes történet, ide most elég csak annyi is, hogy Orbán nagyon tudja mit csinál. Orbán amit ma tesz azt nem a fasiszta zagyvaságból leste el, hanem pont a zagyvaságok legélesebb kritikusaitól tanulta. Ezekből másolja módszereiket, ám ami lényegesebb, hogy nagyon átláthatja annak minden előnyét és hátrányát is. A "módszerek" közül talán a legszembetűnőbb a hazai polgári körök alapítása. Ami nem más mint az olasz fasciók mintája. (itt csak jogászoknak mondanám halkan: a logika az, hogy római bíró egy darab vesszőt el tud törni, ám sok vesszőt már nem tud eltörni (egyszerre) senki. A rendszernek az a jelképe is, hogy nincsen bíró, nincsen jog. Elveszik amit sok évig tanultál, logikáját érteni akartál..)

Röviden kell írni, foglalkozzunk csak a rendszer hátrányával, a pocsékolással.

Amibe viszont sajnos nem lehet belekezdeni, mert a vadkapitalista ellenzéke azt hazudja Orbánék lopnak, ezért amikor én azt mondom pocsékolnak, akkor önkéntelen is mindenki a közpénzlopásokra gondol. A Mészáros Lőrinc vagyonra, az EU-s ügyészség témájára, stb.. pedig a valóság az, hogy Orbánék NEM lopnak. Az ellenzékük hazudik ebben is. Az egész EU területén kötelező pályáztatni, ember sosem kap egy vasat se, csak és kizárólag cégek nyerhetnek a pályázatokon. Ám a tőke nem hülye, ők nem versenyezni akarnak hanem profitot. Szép példája verseny megkerülésének a 7 hazai sörgyár: Kőbánya, Sopron, Martű, Bőcs, Pécs, Nagykanizsa, stb.. Ők már 1990-óta egyszerre és azonos mértékben emelik áraikat. Minő véletlen. Mindnek pont ugyanakkor és pont ugyanannyit jut eszükbe emelni. Teszik ezt azért, mert nem a fogyasztóért küzdenek, "versenyeznek", hanem a profitot akarják kimaxolni. Ha meg versenyeznének, akkor levernék az árakat. Ez persze a  fogyasztónak jó lenne, csakhogy a nagy versenyzés végére nem termelnének hasznot. Mindegyik sörgyár önköltségen, vagy az alatt árulna - inkább kartelleznek. A főnökök beülnek egy étterembe ebédelni, ahol 2 fogás közt leegyeztetik melyik dátumon és hány százalékkal emelnek árat. Egységesen mindenki, se többel se kevesebbel és pontosan ugyanakkor. 
Ha ez működhet már bő 30éve a versenyszférában, azaz az un. "piacon", akkor a közbeszerzések területe még rosszabb. Ott még kevésbé vannak versenyzésre szorítva. Ezért aztán nem működnek a pályázatok, nincsen ajánlat, nincsen verseny. Amikor tehát az ellenzék Orbánékat lopással vádolja akkor pusztán csak annyi a problémájuk, hogy a közpénzeket nem ők kapják. Mert ha a lopás lenne a valódi gondjuk, akkor elmondanák, hogy a pályázatok sehol sem működnek. Nyugaton se (Simicska is erre jött rá, mikor azt mondta írják a pályázatokat a nevére. Ő majd nem ellopja – sőt Simicska még a munkásait is kifizeti, amit azért liberális elődei rendre elfelejtettek)
A rövid kitérő után tehát a pocsékolás NEM lopást jelent.

Rátérve végre nagy sokára a pocsékolásra.

Nem a fasizmus sajátja a pocsékolás, a pocsékolás a kapitalizmus alapjellemzője. Ezt a pocsékolást a fasiszták pusztán csak csúcsra járatják. Mindenki millió példát tud, csak gondolatébresztőnek: kapitalizmusban a COVID elleni szert sok-sok helyen fedezik fel, pedig csak egy kell. Az összes többi felfedezés kuka. Pocsékba ment energia. Nézzük termékeket: ott is ugyanabból az elektronikai eszközből sok száz -féle. Minek? Ez nem választék, ez butaság. Ugyanazt tervezik, ugyanazt programozzák, pocsék-pocsék szinte mind. Szoftveres világban erre már rájöttek, a GNU alapítvány és a Linux pont erről szól: ne írjuk már meg 270-en is ugyanazt a nyomtatóhoz passzolós programot. Aki elsőként megírta közkincsé teszi, már azonnal használhatja mindenki. A maradék 269 ember pedig ha kedvet érez hozzá akkor nem nulláról kezdi, hanem javítja, fejleszti.
A kapitalista gazdaság viszont még nem tart itt. A kapitalizmus még ott tart, ha én írtam akkor abból pénzt akarok, a munkát titkolom azt másnak át nem adom, szenvedjen csak vele. Pocsékolás lesz ideje, gépe, energiája, mindene... Ma egy aspirin 2500Ft, az sem számít lejárt a szabadalma, már bő 100 éves. Aki veszi-viszi-vásárolja elpocsékolt életéből 2500Ft időt. Miért? Én értem: "márkanév", ám kilója(!) nincsen 1 dollár. Alibabán tessék rákeresni "
acetilszalicil" zsákosan mennyi? Pocsékolás hát az egész: a kapitalizmus embert, energiát, nyersanyagot, azaz mindent(!) eltékozol.

Szent II. János Pál pápa: "a szocializmus bukása NEM igazolja a kapitalizmust"

Ugyanez a fasizmusban még durvábban jelenik meg. Merthogy már piac sincsen. A rendeléseket már buta hivatalnokok intézik, akik nem azt nézik mire van szükség, hanem már azt lesik kitől és milyen ajándékot kapnak. Legszélsőségesebb példa a III Birodalom gazdasága. Ott is össze-vissza rendeltek mindent, csak éppen azt nem rendelték, amire szükség is van. A világnak csúfjára Hitler végül úgy oldja problémát, hogy a hadigazdaság élére az építész haverját rakja. Albert Speer már nem azt rendeli akitől az ajándékot kapja, hanem törekszik olyanra amire a katonának még szüksége is van. Hadigazdaságuk csúcsa 1945 januárja, amikorra már szétbombázták őket, a föld alól termelnek. Pusztán azzal, hogy nem feleslegeset össze-vissza készítenek, legalább már részben nem pocsékba ment minden. Korábban még nekik termelt a Peugeot, a Skoda, egész Európa, ám azok mind-mind pocsékba mentek. Végül legyőzte őket az, aki -alig 1 generációval korábban- az első világháborúban még jelentéktelen szereplő. 

Nekünk keszthelyieknek elegendő ha csak a vízpartra lesétálunk. Partot telerakják betonhotelekkel, mellettük szemét, bennük pedig egyetlen vendég sincsen. Ugyanolyan ma a Balaton mint Albánia. Márvány plusz beton majd közvetlen mellette a sok szemét. Tönkreteszik természeti környezetet, miközben ezek az épületek egy soha meg nem térülő beruházások lettek, lesznek. (mindegy kinek a nevén, a név az nem lényeg. Érdektelen Lajosén vagy Lölöén. A fontos az, hogy az "államé") Tele-tele az ország ilyenekkel...

Szóval ez az orbáni gazdasági modell csak egy rövidtávú gondolat, esélye sincsen a túlélésre. Pusztán egyetlen célja van: ma hatalomban maradni, a holnap már nem számít. 
Mindezt Orbán is nagyon jól tudja, tökéletesen tisztában van vele: Gramscitól megtanulta. Szándékosan teszi, és semmi sem újdonság benne.


Orbán munkalapú elképzeléséhez "munkadal"  (persze ha valaki lyukas vödörbe akar meregetni annak nem ez)

Új hozzászólás